Forskrift om folkevalgtes godtgjøring og velferdsgoder, Lyngen kommune, Troms og Finnmark

DatoFOR-2023-06-21-1629
Ikrafttredelse11.10.2023
EndrerFOR-2020-12-01-3113
Gjelder forLyngen kommune, Troms
HjemmelLOV-2018-06-22-83-§8-3, LOV-2018-06-22-83-§8-4, LOV-2018-06-22-83-§8-5, LOV-2018-06-22-83-§8-6, LOV-2018-06-22-83-§8-7, LOV-2018-06-22-83-§8-8, LOV-2018-06-22-83-§8-9, LOV-2018-06-22-83-§8-10
Kunngjort17.10.2023   kl. 14.20

Hjemmel: Fastsatt av Lyngen kommunestyre 21. juni 2023 med hjemmel i lov 22. juni 2018 nr. 83 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) § 8-3, § 8-4, § 8-5, § 8-6, § 8-7, § 8-8, § 8-9 og § 8-10.

§ 1.Formål

Formålet med forskriften er å gi regler som sikrer at kommunens folkevalgte får godtgjørelse for sitt arbeid som tillitsvalgt, samt at de får dekket nødvendige utgifter, tapte inntekter mv. i forbindelse med utførelsen av vervet. Forskriften gir nærmere regler for å ivareta de folkevalgtes rettigheter og plikter, blant annet slik disse følger av kommuneloven kapittel 8.

§ 2.Generelle bestemmelser

Folkevalgte har ikke et tilsettingsforhold i kommunen. Folkevalgtes godtgjøring gir ikke rett til feriepenger.

Godtgjøringen er ikke å anse som lønn. Godtgjøring og utbetaling av tapt arbeidsinntekt er likevel innberetningspliktig og skattepliktig som inntekt. Det trekkes skatt i samsvar med skattekort.

Kommunen skal etablere rutiner som sikrer at den folkevalgte mottar riktig beløp til rett tid. Den folkevalgte har på sin side et selvstendig ansvar for å kontrollere utbetalingen. Ved eventuelle feilutbetalinger melder representanten fra til politisk sekretariat og feilen rettes.

§ 3.Kommunale møter

Det skal for hvert år utarbeides en samlet plan for møtevirksomheten.

§ 4.Opplæring

I begynnelsen av hver valgperiode skal det arrangeres kurs for folkevalgte om de grunnleggende prinsipper om kommunal virksomhet. KS sitt kursopplegg blir lagt til grunn for opplæringen, med innspill fra formannskapet.

Ordfører og rådmann er ansvarlig for at opplæring blir arrangert.

§ 5.Møtegodtgjøring

Medlemmer av kommunale utvalg, styrer, råd og komiteer skal ha slik godtgjøring etter:

a.Kommunestyret – kr 800 per møte
b.Formannskapet – kr 600 per møte
c.Kontrollutvalg – kr 600 per møte
d.Næringsutvalg – kr 600 per møte
e.Levekårs-/klientutvalg – kr 600 per møte
f.Ungdomsrådet – kr 600 per møte
g.Råd for folkehelse – kr 600 per møte
h.Øvrige utvalg godtgjøres med kr 500 per deltatt møte
i.Medlemmer av adhocutvalg og byggekomité – kr 600 per. møte.

Ved flere møter på samme dag, utbetales møtegodtgjørelse kun ved møter som har en viss varighet, minimum en time.

Dersom det samme utvalget avholder flere møter samme dag, gis det bare én møtegodtgjøring.

Det gis ikke møtegodtgjørelse for kurs, konferanser o.l. Det gis møtegodtgjørelse for folkevalgtopplæringen. Reiseutgifter godtgjøres iht. statens reiseregulativ. Medlem av folkevalgt organ som blir oppnevnt til å representere kommunen i møter, konferanser o.l. kan få dekket tap av inntekt.

Møter av lang varighet – utover 7,5 timer
Første time utover 7,5 t godtgjøres med kr 200
Utover 1 time godtgjøres som 2 møter.

§ 6.Ordførerens godtgjøring

Ordfører frikjøpes med inntil 100 % stilling. Ordførers års godtgjøring fastsettes til 80 % av en stortingsrepresentants års godtgjøring. Godtgjørelsen reguleres årlig sammen med stortingsrepresentant godtgjørelsen pr. 1. mai. Godtgjøringen utbetales månedlig.

Ordfører, som fratrer sitt verv ved ny kommunestyreperiode, gis 1 måneds godtgjøring som kompensasjon for feriepenger.

Ordfører mottar ikke godtgjørelser ut over den fastsatte godtgjøring. Unntak fra dette følger av vedtatte rutiner ved vigsler.

Reise- og oppholdsutgifter til kurs, konferanser og møter dekkes av eget budsjett etter reiseregning iht. statens reiseregulativ.

§ 7.Ventelønn

Ordfører, som fratrer sitt verv ved ny kommunestyreperiode gis etter søknad ventelønn fram til 31. desember eller inntil vedkommende tiltrer gammel/ny stilling i fratredelsesåret.

Kommunen kan ikke gi ettergodtgjøring for lenger tid enn 3 måneder fra vervet som folkevalgt opphørte. Ellers gjelder reglene i kommuneloven § 8-6.

Retten til ettergodtgjøring avkortes mot annen inntekt etter reglene i kommuneloven § 8-6 andre og tredje ledd. Det samme gjelder for ordinær inntekt som den folkevalgte frivillig avstår fra. Pensjonsinntekter etter folketrygdlovens kapittel 19 og 20 skal ikke anses som inntekt.

En søknad om ettergodtgjøring avgjøres av formannskapet.

§ 8.Varaordførerens godtgjøring

Varaordføreren godtgjøres tilsvarende 20 % av ordførers godtgjøring. Justeres årlig pr. 1. mai.

Omfattet av godtgjørelsen er all deltakelse på møter i henhold til møteplan, representasjon som stedfortreder for ordfører, inkludert stedfortrederfunksjon ved ordførers ferieavvikling og eventuelt fravær som følge av sykdom inntil 16 dager (arbeidsgiverperioden).

Frikjøpes varaordfører med mer enn 20 % stilling, kreves det at varaordfører skal være til stede på rådhuset minimum 1 dag pr. uke.

§ 9.Utvalg med fast årlig godtgjøring

Medlemmer av formannskapet og kontrollutvalget får en fast godtgjøring på kr 6 000,-.

Formannskapets og kontrollutvalgets varamedlemmer mottar ikke fast godtgjøring.

§ 10.Leder av utvalg

Ledere av arbeidsbelastende utvalg med beslutningsmyndighet og/eller innstillingsrett og der vervet som utvalgsleder krever mye arbeid utenom de ordinære utvalgsmøter, gis en årlige godtgjøring på kr 15 000:

-Næringsutvalget
-Kontrollutvalget
-Levekårsutvalget
-Lyngenløftet.

Ledere av følgende utvalg gis en årlig godtgjøring på kr 6 000:

-Arbeidsmiljøutvalget
-Råd for folkehelse
-Ungdomsrådet.

Det forventes at lederne stiller opp på møter, kurs, informasjoner etc. som det er naturlig at en er til stede på uten ytterligere kompensasjon. Det kan utbetales tapt arbeidsfortjeneste og skyssgodtgjørelse.

§ 11.Ledere av adhocutvalg og byggekomité

Kommunestyret skal ved opprettelse av slike utvalg og byggekomiteer ta stilling til godtgjørelser med bakgrunn i utvalgets arbeidsoppgaver og varighet.

Godtgjøring skal dog ikke overstige årlig godtgjørelse til utvalgsledere.

§ 12.Tap av inntekt

Hvis folkevalgtes deltakelse i kommunale møter medfører tap av inntekt, gis det erstatning dersom de ikke er frikjøpt. Godtgjøring av tap av inntekt ytes bare til dem som har et faktisk tap i inntekten. Refusjon for det faktiske tapet i arbeidsinntekt føres opp på reiseregningen og begrunnes/dokumenteres.

Det skilles mellom

-legitimert tap
-ulegitimert tap.

Erstatning for tap av inntekt utbetales etter krav fra den folkevalgte.

§ 13.Legitimert tap av inntekt

Legitimert tap erstattes med inntil kr 4000,–.

Det er en forutsetning at den tapte inntekten er tilfredsstillende dokumentert/legitimert. For arbeidstakere skal legitimasjon foreligge i form av bekreftelse fra medlemmets arbeidsgiver om at fraværet vil medføre lønnstap, og i tilfellet lønnstapets størrelse inklusive feriepenger og eventuelt pensjonsytelser. Alternativt kan arbeidsgiver fakturere Lyngen kommune med bekreftelse på lønn knyttet til fravær for utøvelse som folkevalgt for Lyngen kommune.

Selvstendig næringsdrivende som kan dokumentere et tap i inntekt, kan gis godtgjøring etter dette punkt. For selvstendig næringsdrivende beregnes inntektstapet på grunnlag av pensjonsgivende inntekt ved siste års ligning. Dagsats regnes lik pensjonsgivende inntekt dividert med 260 arbeidsdager (1950 timer).

§ 14.Ulegitimert tap av inntekt

Utvalgsmedlemmer med ulegitimert tap av inntekt gis erstatning med kr 550,– per dag.

Godtgjøring for tap av inntekt ytes bare til de som har et faktisk tap i inntekten. Refusjon for det faktiske tapet i arbeidsinntekt føres opp på reiseregningen og begrunnes.

Bestemmelsen gjelder for de som ikke er lønnsmottakere, eks. hjemmeværende eller pensjonister, men som kan sannsynliggjøre at det å møte i det folkevalgte organet har medført et inntektstap den aktuelle møtedagen. Studenter skal også ha erstatning for tapt inntekt, dersom den studerende folkevalgte kunne sannsynliggjøre at studiene måtte forsømmes på grunn av vervet som folkevalgt.

§ 15.Møter av kort varighet

Ved møter av kort varighet på 2–3 timer, godtgjøres ikke tap av arbeidsinntekt for mer enn de timene møtet varte, kjøretid innberegnes. Møter utover 1/2 dag godgjøres som hel dag. En arbeidsdag beregnes til 7,5 timer.

§ 16.Godtgjøring/refusjon av utgifter til stedfortreder og omsorgsarbeid

Slik erstatning skal også dekke utgifter som utøving av vervet nødvendiggjør, f.eks. barnepass, vikar, leid hjelp til stell av hjemmeboende syke og uføre o.l.

§ 17.Statens reiseregulativ

Alle folkevalgte medlemmer har rett til skyss-, kost- og oppholdsgodtgjøring etter regler i det til enhver tid gjeldende statlige reiseregulativet.

a.Skyssutgifter godtgjøres til folkevalgte som har en reiselengde på minst 6 km tur-retur.
b.Godtgjøring for bruk av rutegående skyssmiddel el. egen bil innenfor kommunens grenser gis etter de til enhver tid gjeldene bestemmelser i det gjeldende reiseregulativet. Ved bruk av egen bil bør reisene samordnes.
c.Når kommunen ikke holder felles bespisning ytes kostgodtgjørelse etter bestemmelsene i statens reiseregulativ.
d.Felles bespisning holdes etter følgende bestemmelser:
-For møter som varer inntil 4 timer gis ingen bespisning, men kaffe kan serveres.
-For møter som varer utover 4 timer gis en enkel bespisning, f.eks. kaffe og smørbrødsnitter.
e.For reiser i kommunalt ærend ut av kommunen gjelder bestemmelsene i statens reiseregulativ.

§ 18.Reduksjoner i godtgjøring ved fravær

Dersom et medlem som tilkommer fast godtgjøring deltar i mindre enn 70 % av det antall møter utvalget har i løpet av kalenderåret, reduseres den faste godtgjøringen med 50 %.

Dersom et varamedlem deltar i minst 1/3 av utvalgets møter, har vedkommende rett til 50 % av den faste godtgjøringen. Et varamedlem som deltar i minst 2/3 av møtene, har rett til full fast godtgjøring.

§ 19.Forskudd

I likhet med kommunalt ansatte gis det ikke forskudd på godtgjørelse til folkevalgte. Det kan utbetales forskudd på inntil kr 10 000,– for dokumenterte reiseutgifter.

§ 20.Rett til sykepenger

Ordfører har samme rett til sykepenger som ansatte i kommunen.

§ 21.Pensjonsordning

Ordfører innlemmes i den ordinære pensjonsordningen i KLP for kommunalt ansatte. Det inngås ikke avtale om AFP 62–64 for de folkevalgte.

§ 22.Rettigheter ved yrkesskade

Folkevalgte som mottar heltidsgodtgjørelse har samme rett til ytelser ved yrkesskade som ansatte i kommunen, jf. kommuneloven § 8-9.

§ 23.Permisjoner

Folkevalgte som mottar heltidsgodtgjørelse har krav på permisjon etter reglene i kommuneloven § 8-10. Permisjon kan bare gis i samsvar med arbeidsmiljøloven § 12-1 til § 12-10, § 12-12 og § 12-15, og omfatter stort sett permisjoner knyttet til fødsel og egen helse.

Under permisjonen beholder den folkevalgte godtgjøringen i inntil to uker. Under svangerskapspermisjon, omsorgspermisjon, fødselspermisjon, foreldrepermisjon og permisjon ved barns og barnepassers sykdom har likevel den folkevalgte rett til å beholde godtgjøringen etter de samme reglene som gjelder for ansatte i kommunen.

Søknad om permisjon avgjøres av kommunestyret.

§ 24.Frister for innsendelse av krav

Krav om dekning av utgifter, tap av inntekt samt møtegodtgjørelse skal fremsettes gjennom innsendelse av reiseregning så snart som mulig, og senest innen 3 måneder etter at kravet har oppstått og møtet har funnet sted.

Krav som er innlevert innen den 25. hver måned kan forventes utbetalt på neste lønnsutbetaling.

§ 25.Etiske retningslinjer

Etiske retningslinjer for Lyngen kommune gjelder for folkevalgte. Folkevalgte er ellers, når det gjelder inhabilitet og taushetsplikt, omfattet av bestemmelser i kommuneloven og forvaltningsloven.

§ 26.Fortolkning

Tvil om tolkning av denne forskriften legges fram for formannskapet til avgjørelse.

§ 27.Ikrafttredelse

Forskriften trer i kraft fra og med konstituering av nytt kommunestyret for perioden 2023–2027, den 11. oktober 2023 og erstatter forskrift av 1. desember 2020 nr. 3113.