Ved mistanke om demens - utredning og diagnose

En diagnose er viktig fordi; https://nasjonalforeningen.no/demens/fa-demensdiagnose/

Har du mistanke om at du eller noen av dine kan ha demens, ta kontakt med din fastlege eller Hukommelsesteamet i kommunen. Utredning av demens skal i utgangspunktet foretas av hukommelsesteamet, i tett samarbeid med fastlege og pårørende.

I utredningen brukes standardiserte spørreskjema både for personen som er rammet og for pårørende. Opplysninger fra pårørende er viktig i en demensutredning. Fastlegen har ansvar for utredningen med supplerende undersøkelser, medisingjennomgang og diagnostisering.

Hukommelsesteamet samarbeider med kommunens koordinerende enhet (Tildeling og koordinering) .
Hukommelsesteamet består av sykepleiere, ergoterapeut og lege.

Kontaktperson i Hukommelsesteamet er Anette Samuelsen, telefon 905 72 917.

Tilstander som utredes av spesialisthelsetjenesten

  • personen er under 65 år

  • personer med rask sykdomsutvikling

  • personer som har store utfordringer knyttet til atferd

  • personer med utviklingshemming

Henvisning til spesialisthelsetjenesten gjøres av fastlegen.

Demenssykdom-søk kunnskap

Pårørende til personer med demens har ofte et stort behov for kunnskap, hjelp og støtte i en krevende situasjon. Her har vi forsøkt å samle nyttige ressurser for pårørende og helsepersonell. https://www.aldringoghelse.no/demens/pårørende/brosjyrer/

Informasjonsfilmer om demens

Hva er demens?: https://vimeo.com/49445133 (ekstern lenke)

Gode stunder - å kommunisere med personer med demens: https://vimeo.com/57856521 (ekstern lenke)

https://www.aldringoghelse.no/demens/pårørende/filmer/

Nasjonale mestringstilbud

Demens midt i livet
Et årlig kurstilbud for deg som har fått demens før fylte 65, sammen med din pårørende. Mer informasjon finner du i denne lenken (ekstern lenke) på Aldring og helse sine nettsider

Ring en likeperson

Nasjonalforeningen tilbyr egen telefonlinje hvor du kan snakke med andre pårørende om demens. En likeperson er ikke en fagperson, men en som selv har erfaringer som pårørende, og har fått opplæring i det å være likeperson. Alle likepersoner har taushetsplikt.

https://nasjonalforeningen.no/likeperson

Barn og unge som pårørende til personer med demens

Her finner du et informasjonshefte som er beregnet på ungdom som har en mor eller far med demens. Ungdom med en bestemor, en bestefar, en tante eller kanskje en onkel med demens, kan også ha nytte av å lese det som står i dette heftet.

På denne linken  http://hvemsermeg.no/finner du en flott og informativ nettside med blant annet informasjon om kurs/sommerleir etc i nasjonal regi. Den tar for seg "Demens" forklart på en enkel måte for barn og unge pårørende - "Hva skjer med mamma eller pappa?".

Et annet nettsted for unge pårørende er https://tidtilung.no "Tid til å være ung" i regi av Aldring og Helse.

Kurs for unge pårørende

Har du en mor eller far med demens og er mellom 18 og 30 år, så kan du melde deg på kurs. Kurset samler unge fra hele landet og har som mål at deltagerne kan få økt kunnskap om demens, snakke med fagpersoner, delta på felles aktiviteter og dele erfaringer med andre i samme situasjon. Kurset starter fredag kveld og avsluttes med lunsj søndag. Alle utgifter til reise og opphold blir dekket gjennom tilskuddsordning. Les mer og søk her Begrenset antall plasser - først til mølla....
 

Helgekursene Tid til å være ung? arrangeres av Aldring og helse i samarbeid med alderspsykiatriske enheter ved sykehusene Sørlandet, Vestfold,  Telemark, Levanger og Namsos, nevrologisk avdeling ved St. Olavs hospital, Ressurssenter for demens og Lavollen aktivitetssenter i Trondheim kommune, samt Nasjonalforeningen for folkehelsen. Arbeidet er på oppdrag fra Helsedirektoratet og en del av pårørendetiltakene i Demensplan 2020.


Landsdekkende sommerleir - "Hvem ser meg?"
I juli 2019 arrangeres landsdekkende sommerleir -  for barn og unge under 18 år som har en mamma eller pappa med demens, der den friske forelderen eller en annen voksen ressursperson også deltar. Sommerleieren administres av Aldring og helse, i samarbeid med Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Flyer om sommerleir

Link til påmeldingsskjema

Råd til pårørende

Det er ofte pårørende som først oppdager symptomer på demens hos en av sine nære. Med sin kjennskap til og omsorg for personen som får demens, er de en viktig ressurs i utredningen, og ikke minst i oppfølgingen gjennom sykdomsforløpet. Pårørende opplever sin situasjon ulikt, men et fellestrekk er at de kan ha behov for informasjon, støtte og hjelp til å mestre sin rolle som pårørende.

Kontaktinformasjon til Lyngen kommune

Rettigheter og tilbud til pårørende

Lyngen kommune har følgende tilbud til pårørende etter søknad:

Omsorgsstønad

Hvis du som pårørende har særlig tyngede omsorgsarbeider og utfører oppgaver som ellers måtte vært utført av kommunen, kan du få omsorgsstønad.

For mer informasjon om og hvordan søke omsorgsstønad, klikk her

Avlastning

Ved langvarige og tunge omsorgsoppgaver kan man søke om avlastning hos Gjøvik kommune. Innvilgelse og form for avlastning vurderes i hver enkelt sak.

For mer informasjon om og hvordan søke avlastning klikk her

På nettsiden til Pårørendesenteret finner du generelle råd til pårørende:

parorendesenteret.no (ekstern lenke)

Demensplanen har som mål å skape et samfunn der mennesker med demens kan være deltakere. Les planen her: https://www.regjeringen.no/contentassets/3bbec72c19a04af88fa78ffb02a203da/demensplan_2020.pdf