I Lyngen er vi nå mange innbyggere som venter på å få sin vaksine mot Covid-19. Dette er en typisk situasjon som kan åpne opp for svindelforsøk, via for eksempel telefonoppringninger, tekstmeldinger, eposter, meldinger via sosiale medier, osv.

  • Mange av svindlerne vil trolig tilby tidlig vaksinasjon mot forhåndsbetaling, kanskje forklart med at pasienten selv må dekke en «egenandel». Vi har sett tilfeller der innbyggere har fått telefonoppringning som tilsynelatende var fra et privat medisinsk senter eller en kommune, med tilbud om snarlig vaksinasjon, mot forhåndsbetaling.
  • Man må også regne med svindelforsøk som har til hensikt å lure inn skadevare på privat eller arbeidsgivers datautstyr, for eksempel løsepengevirus.
  • Det kan dreie seg om mer «tradisjonelle» motiver som å tilegne seg bankkontonumre, kredittkortnumre, personalia, helseopplysninger (allergier, sykdommer, mm). Slike opplysninger kan brukes i svindel eller for utpressing av offeret senere.

Som innbygger i Lyngen kommune skal du vite følgende:

  • Det er Lyngen kommunes vaksinasjonskoordinatorer som kontakter deg angående vaksinasjon. Kontakt foregår primært via SMS, men i noen tilfeller via direkte telefonoppringning (eldre innbyggere). Ingen kontaktes via f.eks epost eller sosiale medier.
  • Det er ingen form for egenandel eller krav om betaling for vaksinasjonen. Vi vil heller aldri be om å få dine bankopplysninger. Blir du kontaktet av noen som utgir seg for å være fra Lyngen kommune og krever betaling for vaksinasjon, eller etterspør bankopplysninger, ber vi deg ta kontakt med oss via vår koronatelefon 400 28 501.