I Tromsø er antall smittede liggende mellom 30 og 50, med stabilt rundt 22 personer innlagt på UNN. Dog er det for mange innlagt på UNN, slik at andre sykdommer og tilstander blir stående ubehandlet. Vi gjentar atter en gang at vaksinen klart reduserer faren for alvorlig sykdom og innleggelse på UNN. Flertallet av innlagte er uvaksinerte, og gjennomsnittsalderen er rundt 47. Blant vaksinerte er gjennomsnittsalderen 75, altså en klar forskjell. Har du ikke tatt vaksinen, anmoder vi på det sterkeste å ta den! Dette for å både beskytte deg selv, og for å ta et samfunnsansvar!

 

I Lyngen er det ingen nye smittede siste dager. Det endrer ikke at det er stor sannsynlighet for mer smitte i ukene som kommer. I tiden fremover er det svært viktig med følgende:

  • Holde god håndhygiene (sprite hender, vaske dem)
  • Anbefaler å bruke munnbind når man er på butikk eller større forsamlinger der du ikke kan holde 1m avstand
  • Unngå nysing og hoste på andre
  • Og ikke minst: hvis du har hoste, feber eller halsvondt, hold deg hjemme!

 

Ta hurtigtest hvis mistenkt smittet eller symptomer, og hvis positiv, ta kontakt med legekontoret på Lyngseidet for å avtale PCR test (prøve som sendes inn til UNN). Er du positiv, husk å isolere deg hjemme og gi beskjed til dine nærkontakter om å kjenne etter symptomer og ta hurtigtest.  

    

Hans-Olav Holtermann Eriksen

Kommuneoverlege Lyngen