Rovdyrskader hos sau og lam er et stort problem blant sauebøndene   i Lyngen kommune. I 2005 var det en økning i rovdyrskadene sammenlignet med 2004. Det er et problem at vi har for få dokumenterte observasjoner av store rovdyr i kommunen i forhold til størrelsen på tap. Uten dokumenterte  observasjoner blir det vanskelig å få adgang til jakt og reelle skadeerstatninger til  sauebøndene. I 2005 gikk erstatningsutbetalingene fra fylkesmannen ned. Samtidig er det i 2006 ikke gitt adgang til jakt på gaupe på Lyngenhalvøya som skal være et område fritt for store rovdyr.

 

Lyngen sau og geit kjenner til at det gjøres en rekke mulige observasjoner av rovvilt eller spor av rovvilt i løpet av året. Problemet er at meldingene om slike observasjoner aldri kommer så langt at de kan  bli kontrollert.

 

For å redusere rovdyrtapet trenger vi å ha resten av befolkningen med på laget.

Lyngen sau og geit vil derfor gi bort fenalår til de som observerer jerv og gaupe eller spor av disse i kommunen  i løpet av året. Forutsetningen for premiering er at disse observasjonene blir bekreftet av kommunenes rovviltkontakt eller andre i Statens Naturoppsyn.

 

Huskeliste ved observasjon av rovvilt eller funn av spor/ sportegn:

  • Unngå å ødelegge sportegn, tråkke i spor.
  • Ved sportegn på snø/ dekk gjerne over sporavtrykk slik at de ikke snør igjen. Merk funnsted og noter helst kartreferanse slik at det blir lett å finne tilbake til. Det samme gjelder ved funn av kadaver.
  • Ta så raskt som mulig kontakt med lokal rovviltkontakt. Rovviltkontakt i Lyngen  er for tiden Rolf Johansen, tlf. 91549538 eller Jon Ivar Larsen, tlf. 99242279.  
  • Fint om du har anledning til å bistå rovviltkontakten med å påvise spor eller observasjonssted..

 

 

Med hilsen Lyngen sau og geit

 

Audun Johnsen, tlf. 97659204