Landbruk, reindrift og innbyggere har over tid opplevd utfordringer knyttet til rein på innmark. Problemet har vært noe økende i den senere tid og har sammenheng med ankomst, beite- og snøforhold, gjerding eller manglende sådanne.

Gjeting av rein bort fra innmark er et annet aktuelt tiltak, men har vist seg å ha liten effekt da dyrene raskt søker tilbake til innmark.

Gjennom de siste 3 årene har Lyngen kommune tatt initiativ og gjennomført megling mellom landbruksaktører og reindriftutøvere, uten at dette har løst utfordringene.

I siste møte med reinbeitedistriktet og representanter for landbruksorganisasjonene, ble det etablert en enighet om å jobbe frem og finansiere løsninger for gjerding av innmark, evt. utmark.

Lyngen kommune vil ta initiativ til en fremdriftsplan med forslag til gjennomføring, prioritering, finansiering av oppsett og vedlikehold av gjerder. Lyngen kommune vil også bidra med ressurser til søknader og koordinering, men eierskapet til prosjektet må ligge hos partene (reindrift og landbruk).

Det blir derfor avgjørende at begge parter fullt ut erkjenner ansvar og vilje til positiv deltakelse.

 

Prosjektet vil ikke løse utfordringen på kort sikt, men forhåpentligvis bidra positivt på lengere sikt. Vi vil derfor oppfordre alle parter til å snakke sammen for å løse utfordringen.