Status smitte

I Lyngen var det to smittede i forrige uke, og det har vært et mindre antall positive hurtigtester det siste døgnet. Det vil si at vi har en mulig smittesituasjonen i kommunen. Vi har god oversikt og kontroll, og berørte nærkontakter er testet og under oppfølging. Vi ønsker likevel å være på sikre siden, og stenger Lyngstunet for besøk til og med torsdag 16.12.21: dette for å beskytte våre mest sårbare. Det er dog betryggende at Lyngen kommune har høy vaksinasjonsgrad, og har kommet meget godt i gang med dose 3. Vaksine, og ikke minst dose 3, gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom.

 

Nasjonale tiltak av 09.12.21 for sosial kontakt er som følger (utdrag):

  • Alle bør holde 1m avstand når utenfor hjemmet/nære
  • Man bør ikke ha flere enn 10 gjester hjemme ut over egen husstand. Man kan ha inntil 20 gjester en gang i løpet av perioden 23.12.21-01.01.22, men det bør være en meters avstand mellom gjestene.
  • Unngå nysing og hoste på andre. Og ikke minst: hvis du har hoste, feber eller halsvondt, hold deg hjemme!

 

Arrangementer og sammenkomster (utdrag)

  • Påbud om å bruke munnbind når det ikke er mulig å holde minst 1m avstand til andre, det være på butikk, serveringssteder, taxi og ansatte som er nær andre personer (sykehjem, frisør, hudpleier mm)
  • Det er ikke tillat å ha mer enn 20 personer innendørs på privat sammenkomst på offentlig sted (leid eller lånt lokale). Unntak er minnestunder og bisettelser, som kan ha 50 personer innendørs.
  • Det er ikke tillat å ha mer enn 50 personer innendørs på offentlig innendørs arrangementer uten faste tilviste sitteplasser. Det skal utpekes ansvarlig arrangør, som skal ha oversikt over gjester og at det er forsvarlig smittevern.
  • Skjenkestopp kl. 24:00 på innendørs arrangementer med skjenkebevilling, og for serveringssteder.
  • Arrangør og serveringssteder skal tilse at det er minst 1m avstand mellom ulike grupper (kohorter/husstand/nær familie). Det er unntak for barnehager, barneskole mm.
  • Karantene for nærkontakter hvor det er mistanke om omikron.
  •  

For mer utfyllende informasjon, benytt følgende linker:

Nye nasjonale smitteverntiltak for å beholde kontrollen - regjeringen.no

Covid-19 (koronavirus) - Helsedirektoratet

 

Testing

Ta hurtigtest hvis mistenkt smittet eller symptomer, og hvis positiv, ta kontakt med legekontoret på Lyngseidet for å avtale PCR test (prøve som sendes inn til UNN). Er du positiv, husk å isolere deg hjemme og gi beskjed til dine nærkontakter om å kjenne etter symptomer og at de tar hurtigtest. Lyngen kommune, det være kommunehuset, legekontoret eller helsestasjon, kan ikke levere ut hurtigtester til befolkningen ifølge Statsforvalteren: det er kun aktuelt ved større utbrudd eller hendelser. Ønsker man test, må man kontakte legekontoret for å avtale testing der eller kjøpe test på apoteket.

 

Hans-Olav H. Eriksen

Kommuneoverlege Lyngen